Atlasul valorilor românilor: Fericire, securitate socio-economică  și valori materialiste-postmaterialiste

Data postării: Dec 29, 2020 1:3:27 AM

Atlasul Valorilor Românilor reprezintă un volum adresat deopotrivă publicului larg și celui academic. Cartea va apărea zilele acestea la Editura Presa Universitară Clujeană, în coordonarea lui Bogdan Voicu, Horațiu Rusu și Claudiu Tufiș. Ea constituie materializarea unui efort colectiv, ce reunește autori din ICCV, ULBS, UB, UBB, UVT, SNSPA și UAIC. Adică de la București, Sibiu, Cluj, Timișoara, Iași.

Textele exploatează date provenite din sondajele valorilor realizate în ultimii 30 de ani în România și sunt scrise într-un limbaj accesibil, documentând starea curentă a României și dinamica acesteia în perioada postcomunistă.

Ca preambul la apariția volumului, oferim secvențe din capitolele sale.

Această postare reproduce un grafic si paragraful de final din capitolul lui Marian Vasile despre fericire, securitate socio-economică  și valori materialiste-postmaterialiste.

Figura 2 Evoluția procentului românilor fericiți

Notă: datele provin din baza longitudinală integrată rezultată prin unirea datelor EVS (2015) disponibile la Gesis Leibniz-Institut für Sozialwissenschaften și datelor WVS (2014) disponibile pe pagina de internet oficială a proiectului http://www.worldvaluessurvey.org/wvs.jsp plus ultimul val din anii 2017/2018 al EVS și WVS.

Figura 2 ilustrează procentul românilor fericiți din diferite momente ale ultimilor 30 de ani: primii ani după schimbarea regimului comunist (62% dintre români erau fericiți în anul 1993, o valoare asemănătoare cu cea din Estonia sau Slovacia, dar mai mică față de Cehia și mai mare în comparație cu Bulgaria sau Rusia), tranziția - cu costuri ridicate și criza economică asociată (47% români fericiți în anul 1999), boom-ul economic din anii 2000 (creștere la 56% apoi la 74% români fericiți în anul 2008). Scăderea procentului românilor fericiți la 47% în 1999 este consecința costurilor ridicate ale tranziției de la economia centralizată la economia de piață.

[...]

Insecuritatea socio-economică este un factor important care îi împiedică pe români să fie fericiți. Dacă societatea îți oferă oportunități pentru o viață decentă, atât în termeni absoluți cât și relativi, ajungând să simți că viața ta chiar este a ta și o poți trăi în armonie cu ceilalți atunci ai șanse mari să te simți fericit. Relația dintre valori și sentimentul fericirii arată la nivel bivariat probabilitate mai mare ca post-materialiștii să fie mai fericiți față de materialiști. Însă, în România numărul materialiștilor este mai mare față de cel al postmaterialiștilor, fiind nevoie încă de timp pentru ca supraviețuirea și condițiile de trai să fie decente pentru majoritatea populației astfel să se poată concentra pe nevoi superioare.

În curând, vom reveni cu detalii privind volumul complet.

Alte postări din aceeași categorie: