Română

Grupul românesc pentru studiul valorilor sociale este constituit dintr-un grup de cercetători, sociologi, care îşi propun studierea valorilor sociale ale românilor. Suntem interesaţi de dinamica acestor valori (moduri în care gândesc oamenii) şi de compararea României cu alte ţări. Un text despre ce sunt valorile sociale este disponibil aici.

Grupul nostru este găzduit şi susţinut de către Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV). Istoria sa este strâns legată de colectarea în România a datelor din cadrul sondajelor valorilor: ICCV a realizat in 1993, 1999, 2005 si 2008 versiunea românească a EVS/WVS, cele mai vechi cercetări comparative din lume, realizate periodic în țările europene și la nivel mondial (vezi istoricul pentru mai multe detalii). 

În 1999, echipa a fost coordonată de Mălina Voicu, Cătălin Zamfir și Lucian Pop si i-a inclus pe Bogdan Voicu, Monica Șerban, Paula Tufiș, Claudiu Tufiș, Cosima Rughiniș, Ruxandra Noica, Maria Igna și Elena Gheorghiu.

În 2005 membrii grupului erau Mălina Voicu, Bogdan Voicu, Raluca Popescu, Paula Tufiş, Claudiu Tufiş (toți din ICCV), Mircea Comşa (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj), Horaţiu Rusu (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu). Marian Vasile (ICCV) s-a adăugat grupului începând cu 2007. Monica Șerban (ICCV) revine în echipă începând cu 2007 pentru componenta legată de investigarea valorilor migranților romani. Andreea Constantin (Universitat zu Koln) devine parte integrală a echipei în 2011 (după colaborarea anterioară din 2008).

În prezent, echipa este formată din Mălina Voicu (GESIS), Bogdan Voicu (ICCV), Claudiu Tufiș (ICCV), Mircea Comșa (UBB), Horațiu Rusu (ULBS), Monica Șerban (ICCV), Marian Vasile (ICCV și Universitatea din București), Andreea Constantin (Universitat zu Koln), Alexandra Deliu și Elena Tudor (ambele ICCV și UB).

Membrii echipei au realizat un volum despre dinamica valorilor în România (Mălina Voicu, Bogdan Voicu, coordonatori. 2007. Valori ale romanilor: 1993-2006. O perspectiva sociologica, Editura Institutul European, Iaşi), exploatând şi datele culese în cadrul valului 2005-2006 al WVS.

Mălina Voicu face parte din echipa internaţională care coordonează proiectul European Values Survey.

Valul 2008-2009 al EVS include toate cele 46 de ţări europene. Pentru România, colectarea datelor a avut loc în perioada aprilie-iunie 2008. Mulțumim celor 1489 de români de diferite vârste ți etnii care au răspuns operatorilor de teren trimiși în acest scop de către ICCV și MMT (MetroMedia Transilvania). Activităţile de colectare şi de analiză a datelor au beneficiat de suportul unui grant de cercetare destinat unui proiect mai larg (CNCSIS ID-56/2007). Una dintre componentele proiectului vizează investigarea valorilor romanilor plecati in strainatate.

Valul 2010-2012 al WVS este în curs de finalizare. Echipa românească a colectat datele în toamna lui 2012, activitățile de teren fiind derulate din nou de către MMT. Activitatea echipei este susținută de un proiect de cercetare mai larg, finanțat prin grantul CNCS-UEFISCDI PN-II-ID-PCE-2011-3-0210 (MigVaSo).

Rezultate ale cercetărilor noastre sunt difuzate către publicul larg prin seria de newsletters.